Oporavlja se industrijska proizvodnja: Povećana potražnja proizvoda iz BiH

Bez autora
Jul 13 2011

Prema podacima Direkcije za ekonomsko planiranje BiH (DEP), trend oporavka industrijske proizvodnje u BiH iz prošle godine nešto jačim intenzitetom nastavljen je i u prvom kvartalu 2011. godine. Poboljšane privredne aktivnosti u zemljama Evropske unije, koje u martu 2011. godine bilježe povećavanje industrijske proizvodnje od 6,8, kao i umjereni oporavak zemalja u regionu, pozitivno se odrazio na industrijsku proizvodnju u BiH. Povećana izvozna potražnja bh. proizvoda na inozemnim tržištima omogućila je nastavak pozitivnog trenda rasta fizičkog obima industrijske proizvodnje u BiH, navodi se u analizi ekonomskih trendova za prvo tromjesječje 2011. godine. Dalje, u tom dokumentu navodi se kako je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvom kvartalu 2011. godine BiH zabilježila rast industrijske proizvodnje od 10,5 posto u odnosu na isti period prethodne godine...

Oporavlja se industrijska proizvodnja: Povećana potražnja proizvoda iz BiHPrema podacima Direkcije za ekonomsko planiranje BiH (DEP), trend oporavka industrijske proizvodnje u BiH iz prošle godine nešto jačim intenzitetom nastavljen je i u prvom kvartalu 2011. godine. 

Poboljšane privredne aktivnosti u zemljama Evropske unije, koje u martu 2011. godine bilježe povećavanje industrijske proizvodnje od 6,8, kao i umjereni oporavak zemalja u regionu, pozitivno se odrazio na industrijsku proizvodnju u BiH. Povećana izvozna potražnja bh. proizvoda na inozemnim tržištima omogućila je nastavak pozitivnog trenda rasta fizičkog obima industrijske proizvodnje u BiH, navodi se u analizi ekonomskih trendova za prvo tromjesječje 2011. godine. 

Dalje, u tom dokumentu navodi se kako je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvom kvartalu 2011. godine BiH zabilježila rast industrijske proizvodnje od 10,5 posto u odnosu na isti period prethodne godine.
 
- No, za potpuni oporavak bh. industrijske proizvodnje i održivost postojeće stope rasta, neophodno je poboljšanje privredne aktivnosti u zemljama regiona, povećavanje broja zaposlenih u BiH, kao i potpuni oporavak onih grana bh. industrije koje su determinirane domaćom potražnjom - navode iz DEP-a. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik